In 1959 richtten in Maastricht een paar Indische vrienden een band op onder de naam ‘Footplatters’, naar een van de nummers van the Ventures. De broers Chris (zang en gitaar) en Lex (zang en bas) van Eldik, Wally Dahler (gitaar) en Paul Baro konden na enige oefening bij diverse gelegenheden optreden. 

foto met dank aan Paul Baro
foto met dank aan Paul Baro

 

 

Na een lange bootreis van Java naar IJmuiden werd o.a. de  familie Baro in een bus vervoerd naar Valkenburg waar ze in hotel Walram Germania in "pension" gingen

 

 

Paul Baro (rechts) in de tuin van hotel Walram Germania op het Walramplein in Valkenburg met links Bolle Keimling en midden Dientje Schulz.

 

 

                                         Hotel Walram Germania in Valkenburg

                                   Dit is beslist geen Oranje Hotel in Surabaya, denkt Paul

De koffers worden in ontvangst genomen, en vervolgens gaat de meute naar de ‘lobby’ om te worden geregistreerd                                      door de heer De la Hey, de hotelier in hoogst eigen persoon.

foto met dank aan Paul Baro
foto met dank aan Paul Baro

 

Het begon allemaal in 1958 toen de vader van Paul Baro een dansavond organiseerde bij hun pension Walram in Valkenburg (zie foto). Voor deze gelegenheid formeerden een paar Indische vrienden een bandje. Toen Ernst Wolff, die zanger was geweest bij de Hot Jumpers uit Bandung, de zang op zich wilde nemen was de zaak compleet. Op de bewuste avond werd een bezemsteel gebruikt als microfoonstandaard en een Grundig radio was de gitaarversterker. 

                           leadgitaar : Paul, rythmegitaar : Chris, contrasolo : Ernst, basgitaar : Lex
                                  Drums : Rudy, Later werd de naam veranderd in  "The United F"

 

Omdat Wally naar de zeevaartschool ging, verliet hij de band. Ondanks diverse wisselingen van drummers en zangers hebben ze met redelijk succes kunnen optreden bij Indische avonden en andere gelegenheden waar ze aankomend radiotalent mochten begeleiden.

        v.l.n.r. Paul Baro, Ernst Wolff, Ruud Molensky, Chris van Eldik, Lex van Eldik.

                             

De eigenaar van het toen bij Indo’s populaire Kegelpaleis in Heerlen, stond garant voor een lening bij de bank waardoor zij nieuwe muziekinstrumenten konden aanschaffen. Als ‘tegenprestatie’ spraken ze af om met intervallen telkens een maand in zijn etablissement op te treden tegen een goede gage. 

Op een goede dag kreeg de band het aanbod om in de Starclub in Hamburg gedurende meerdere maanden als professionals te spelen tegen een vorstelijk gage. (Aardig om te vermelden dat destijds de nog onbekende Beatles in een kleinere zaal ergens in Hamburg optraden.) Het was een geweldig aanbod en de verleiding om ja te zeggen was groot. Omdat Rudy en Paul nog op de HBS zaten, hadden ze toch wel een groot dilemma. Enerzijds wilden ze het diploma behalen maar anderzijds lonkte de glamour en het geld. Uiteindelijk hebben ze, ook gesteund door de andere bandleden, onderling besloten om niet op het aanbod in te gaan. Daarmee doelbewust kiezend voor de status van amateurband. 

Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik
 Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik

 

In een opname-studio in Keulen  werden meerdere nummers opgenomen om eens op een langspeelplaat te worden uitgebracht. Chris zingt hier "I'm gonna buy me a dog"

 

                        In de studio in Keulen zingt Ernst "She thinks I'll care" 

Paul Baro
Paul Baro

 

 De band heeft nog één keer in de oorspronkelijke bezetting opgetreden. Dat was toen Paul en zijn vrouw hun 25-jarig huwelijksfeest vierden. hun kinderen hebben zonder dat zij het wisten de leden opgespoord en het optreden van de oude Footplatters als de verrassing van de avond geregeld.

 

     Het vervolg "THE RHYTHM X" met dank aan Lex van Eldik voor foto's en informatie

 

Circa 2 maanden nadat the Footplatters in 1967 de band ophieven hebben Chris en Lex van Eldik het plan opgevat om in de muziek verder te gaan. Dit plan werd uiteraard met vrienden en bekenden gedeeld. 

Het toeval wilde dat Rudy Schat - een van de vrienden -  vertelde dat Ronald Keyner eveneens van plan was een nieuwe band te formeren. Ronald was voorheen gitarist bij The Hot Toppers en The Hot Strings

Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik

De mannen bespraken het een en ander en alras werd een nieuwe band geformeerd bestaande uit: Ronald Keyner (solo-gitaar), Chris van Eldik (zang en gitaar), Lex van Eldik (bass), Freddy Edelbloed (drummer).

 

De band noemde zich The Rhythm X en trad voor het eerst op in de Moulin Rouge in Roermond. Sef Waayen (gitaar), de enige totok /Limburger is heel kort (waarschijnlijk één optreden) bij de band gekomen. In verband met persoonlijke omstandigheden besloot hij uit te band te treden De band trad gedurende  langere tijd elke woensdag en vrijdag op in de Moulin Rouge.

Tijdens een van de optredens kwam Ronny Domingus, voormalig gitarist bij The Hot Strings, in de zaal kijken. Hij werd direct als solo-gitarist ingelijfd

Rhythm X, nu met Ronny Domingus (tweede van rechts)
Rhythm X, nu met Ronny Domingus (tweede van rechts)

Het repertoire van de band bestond uit de heersende Top 40 in combinatie met R&R (Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley) en Country  (Don Gibson) maar eveneens Soul (Sam and Dave, Wilson Picket, Eddy Floyd, Johnny Taylor). Ook muziek van Creedence Clearwater Revival werd ten gehore gebracht

van links naar rechts: Chris van Eldik, Joop Hellebrekers, Ronald Keyner, Lex van Eldik, Ronny Domingus.
van links naar rechts: Chris van Eldik, Joop Hellebrekers, Ronald Keyner, Lex van Eldik, Ronny Domingus.

In die tijd oefende de band bij Freddy Edelbloed die in Heythuizen woonde. Voor een aantal bandleden zowaar niet naast de deur.The Rhythm X speelde in het begin voornamelijk in Brabant, onder meer bij Dancing “de Lindeboom” in Schijndel en “Dancing Cynta” in Eindhoven alsmede “De Blauwe Kei” in Veghel. Ook in Deurne en Helmond werd opgetreden, afgewisseld met uitstapjes naar o.a. Arnhem,  Nijmegen (Kolpinghuis), Amsterdam (HTS gebouw) en Kegelpaleis in Heerlen. 

In de Oude Mijnlamp in Hoensbroek heeft de band met grote regelmaat opgetreden.

Ook in het buitenland werd de band gevraagd voor optredens zoals o.a. in Duitsland (Engelse legerbasis) en in Donceel (gemeente Luik) in België.Na verloop van tijd zei Freddy Edelbloed het spelen vaarwel en kwam Rudy Molensky (voormalig Footplatters drummer) tijdelijk zijn plaats innemen. 

 

Ook in het buitenland werd de band gevraagd voor optredens zoals o.a. in Duitsland (Engelse legerbasis) en in Donceel (gemeente Luik) in België.

Na verloop van tijd zei Freddy Edelbloed het spelen vaarwel en kwam Rudy Molensky (voormalig Footplatters drummer) tijdelijk zijn plaats innemen.                                                         

Op enig moment trad Rhythm X op in zaal Hub Meijers in Geleen. 

van links naar rechts: Ronny Domingus, Rudy Matheys, Lex van Eldik, Ronald Keyner , Chris van Eldik met aan zijn voeten Dago, de hond van Ronald
van links naar rechts: Ronny Domingus, Rudy Matheys, Lex van Eldik, Ronald Keyner , Chris van Eldik met aan zijn voeten Dago, de hond van Ronald

In de zaal bevond zich Rudy Matheys die voorheen drummer was bij The Brinkman Brothers en nu voor deze functie solliciteerde.Dit kwam eigenlijk goed uit, want Rudy Molensky woonde in Vinkeveen. Gezien de afstand  wilde hij graag ophouden met spelen. In deze omstandigheden kwam Rudy Matheijs op een wel heel gunstig moment. Hij werd met algemene stemmen “aangenomen”.

 

Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik

 

 

Rudy Matheijs zou nog lange tijd deel uitmaken van The Rhythm X. Echter toen hij in staat was om als opticien zijn eigen zaak te runnen heeft hij uiteindelijk gekozen voor zijn zaak. De bandleden begrepen zijn keuze en respecteerden zijn besluit. Als goede vrienden hebben  ze toen afscheid van elkaar genomen. 

Er volgde een tijd van diverse wisselingen van drummer. Eerst was er Wally van Haarlem die na een jaar vertrok. Deze werd opgevolgd door Joop Hellebrekers.

 

Rhythm X met Ronny Domingus (links boven), ernaast Lex van Eldik. Op de tweede rij links Rudy Molensky en naast hem Ronald Keyner. Knielend Chris van Eldik
Rhythm X met Ronny Domingus (links boven), ernaast Lex van Eldik. Op de tweede rij links Rudy Molensky en naast hem Ronald Keyner. Knielend Chris van Eldik

 

 De band werd opnieuw geconfronteerd met een acuut probleem. Ronny Domingus kreeg een motor ongeluk en kreeg problemen met het gehoor. Nu verruilde Ronald Keyner keyboard voor solo-gitaar.

Helaas moest na verloop van tijd Ronald Keyner, in verband met een slepende ziekte, de band verlaten. 

Chris en Lex van Eldik, Joop Hellebrekers (solo gitaar), Rudy Matheijs (drum) en Nol de Ruyter (keyboard) hebben de Rhythm X traditie voortgezet.

 

 

The Rhythm X heeft tijdens hun bestaan een aantal hoogtepunten beleefd zoals onder meer:

⦁ Het optreden in de Jaarbeurs te Utrecht, waarbij ook Nick McKenzie en Jack Jersey optraden;

⦁ Het optreden in het Turfschip te Breda, waarbij Hearts of Soul eveneens optrad. Dit optreden kreeg een spannende wending doordat Hearts of Soul voortijdig het optreden moest beëindigen. The Rhythm X heeft toen het complete avondprogramma moeten invullen. Alles verliep gladjes en de band kreeg waardering van het publiek;

⦁ Het optreden waarbij ook Maggie Mc Neal met haar band optrad.

 

van links naar rechts: Chris van Eldik, Ronald Keyner, Lex van Eldik, Freddy Edelbloed, tijdens het optreden in de  Euro dancing in Heerlen in 1969.
van links naar rechts: Chris van Eldik, Ronald Keyner, Lex van Eldik, Freddy Edelbloed, tijdens het optreden in de Euro dancing in Heerlen in 1969.

 Een aparte en enerverende ervaring heeft de band opgedaan toen, naast het reguliere werk van de bandleden, er ook nog gedurende een week van 21:00 uur tot 04:00 uur moest worden opgetreden in de nachtclub Moulin Rouge in Luik. Alle bandleden hebben dit als bijzonder vermoeiend ervaren

Eveneens vermeldenswaard is wel het bezoek van Andy Tielman en Leo Masengi tijdens een optreden van The Rhythm X in zaal Monopool in Kerkrade. Andy vroeg onder andere Lex van Eldik om als beroeps muzikant zijn band te versterken. Lex bedankte voor de eer. een goed besluit  Degene die destijds op het aanbod van Andy inging vertelde dat hij binnen één jaar zijn congé kreeg.

Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik
 Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik
Met dank aan Lex van Eldik

 

In 1976 koos het collectief ervoor om de naam van de band te veranderen in Mix. Tevens werd besloten om met Mosam Producties uit Borgharen als agent in zee te gaan. De band kon zich hierdoor meer op de muziek concentreren.

Mix heeft tot 1978 opgetreden en werd in dat jaar ontbonden.

 

De band “Mix” met van links naar rechts Lex van Eldik, direct onder Lex, Rudy Matheys, Nol de Ruyter, Chris van Eldik en Jopie Hellebrekers.