De groep werd in 1963 opgericht door vier studenten uit Roermond,

        Louk Keulen (Slaggitaar), Theo Kiewied (Basgitaar), Frits van Ooteghem (Drums)

        en Leon Cleutjens (Sologitaar).Hun muziek was geïnspireerd door The Shadows,

                 Cliff Richard, Elvis Presley, The beatles, The Rolling Stones en andere                                              legendarische musici uit de blues wereld zoals,

                                  Buddy Guy, Elmore James, Chuck Berry, etc.

          Ze speelden hoofdzakelijk covers waar ze een persoonlijk tintje aangaven,

                                 door het toevoegen van een slide gitaar

Het toetreden van Pieter Kiewied als vaste zanger tot de bestaande formatie droeg ongetwijfeld bij aan de groei in populariteit van de band. Het aantal op-tredens steeg gestaag en hun actie radius breidde zich steeds meer uit buiten Nederland. Mede dankzij de medewerking van hun latere manager Bob Taylor kregen hun optredens meer een semi-professioneel karakter.

Na verschillende jaren van intense activiteit werd in 1967 besloten een rustperiode in te lassen. De last om werk en studie te combineren met de optredens van de band werd te zwaar. Louk Keulen en Frits van Ooteghem waren zeer druk bezig met hun studie en Theo Kiewied en Leon Cleutjens met hun werkzaamheden. Pieter Kiewied had zich inmiddels ontpopt als een zeer verdienstelijk DJ en presentator.In 1968 werd de band uiteindelijk ontbonden. Ieder van de bandleden ging zich toewijden aan zijn persoonlijke toekomstplannen. Hierdoor werd het onderlinge contact minder. Leon Cleutjens verlegde zijn woonplaats naar Spanje en daarmee was het definitieve einde van de band een feit geworden.

    Op 26 mei 2006 werd een jubileum optreden van Pieter Kiewid and the Whisky Four,                                        gehouden bij Café Den Tegel in Linne. 

   Op zaterdag 20 oktober 2007 vond er een reünie optreden plaats in zaal "Bie Winy",

   in Haler,hier hun uitvoering van "Move It" van Cliff Richard and the Drifters uit 1958

Elf jaar nadien, in 1979, werd er bij zaal Pietje Moors in Roermond een reünie gevierd waaraan verschillende bands uit de jaren 60 deelnamen. Voor deze speciale gelegenheid kwamen The Whisky Four weer bij elkaar, met uitzondering van Leon Cleutjens die geen mogelijkheid zag om hiervoor uit Spanje over te komen, en voor dit evenement zeer verdienstelijk vervangen werd door Baldu Theunissen.Na elf jaar niet meer samengespeeld te hebben bewees de band dat ze tóch nog steeds in vorm waren om een groots optreden te verzorgen, het publiek te fascineren en een zaal op zijn kop te zetten met hun opzwepende muziek.Er was zelfs sprake van een mogelijke doorstart. Helaas is dat nooit realiteit geworden.